Zuurkool – een vitaminewonder


Zuurkool heeft een lange geschiedenis. Zuurkool was een van de eerste voedingsmiddelen die lange tijd bewaard konden worden. De eerste berichten over zuurkool dateren uit het oude Griekenland en Rome, maar ook uit China, waar het werd gebruikt als beloning voor arbeiders die de Grote Muur bouwden. Zuurkool komt het vaakst voor in de koloniale tijd. James Cook, een zeeman en ontdekkingsreiziger, laadde zijn schepen vol met zuurkool en beval zijn bemanning om het één keer per week te eten. Zuurkool is rijk aan vitamine C en Cooks zeelieden aten het om een vitaminetekort, scheurbuik genaamd, te voorkomen.
hlavička zelí
Kool wordt in heel Europa geteeld. Kool die in de winkel wordt verkocht, heeft echter vaak het grootste deel van zijn vitamine C verloren door chemische conservering en sterilisatie. Ook wordt deze vitamine kunstmatig aan de kool toegevoegd. Uit de testresultaten bleek dat drie van de 21 geteste producten helemaal geen vitamine C bevatten. Slechts zeven producten bevatten melkzuurbacteriën. [De oplossing is dus om zuurkool thuis te maken onder normale omstandigheden. Er is geen behoefte aan conventionele koolklei potten of opslagfaciliteiten. Potten, voedselfolie, elastiekjes en natuurlijk zout en karwijzaad is alles wat nodig is om het thuis te maken.
červené a bílé zelí
Rasp de kool of snijd hem met een mes. Breng op smaak met ongeveer 20 g zout en komijn per kilogram gesneden kool. Kool kan op smaak worden gebracht met dille, peper en piment; gehakte uien zijn ook populair. Belangrijk is dat je de kool geleidelijk uitknijpt om de sappen vrij te maken. Anders gaat de kool schimmelen. Als de kool droog is, giet er dan kokend water over. Dek de potten vervolgens af met huishoudfolie en zet ze vast met elastiekjes. Fermentatie moet binnen twee dagen bij kamertemperatuur plaatsvinden.
Het lijdt geen twijfel dat we een schat aan vitamines hebben bereid. Naast de eerder genoemde vitamine C bevat kool melkzuurbacteriën, meer dan melk. Het bevat ook heilzame bioactieve stoffen, vitamine K, B, kalium, zwavel, fosfor, ijzer, chloor, koper, zink, mangaan en aminozuren.
Stoffen in zuurkool verhogen de stofwisseling en stimuleren de immuniteit. Zuurkool is een krachtig hulpmiddel tegen vermoeidheid en verkoudheid. Zuurkool die op deze manier is gemaakt, is langer houdbaar en levert vitaminen en mineralen in een handvol kool. Tegelijkertijd hoef je je geen zorgen te maken over een overdosis; overtollige vitaminen worden uit het lichaam geëlimineerd.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten