Rode bieten zijn een klein wonder voor onze gezondheid. Daarom is het de moeite waard om ze minstens een keer per week op te nemen in een uitgebalanceerd dieet. Bovendien zul je er snel verliefd op worden, want ze zijn heerlijk in combinatie met verschillende voedingsmiddelen. Deze wortelgroente is een essentieel onderdeel van je dieet. Consumeer het regelmatig in verschillende vormen om je lichaam te voorzien van een breed scala aan waardevolle antioxidanten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. De meeste van deze waardevolle voedingsstoffen zitten in rauwe bieten.
Voedingsfeiten
- Foliumzuur – het sap van één biet bevat meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur
- Vezels
- Vitamine C
- Vitamine B-complex
- Mineralen calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer en zink
- bètacaroteen
- sporenelementen cesium en rubidium
- antioxidanten betaïne en bètacyanine
[
Gezondheidseffecten
- Werking als profylactisch middel tegen kanker en als aanvulling op de behandeling ervan.
- Helpt bij het elimineren van giftige stoffen uit het lichaam.
- Verbetert de gezondheid en functie van de hersenen en vertraagt het ontstaan van ziekten zoals sclerose en dementie.
- Heeft gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem, verbetert de hartfunctie, verlaagt de bloeddruk en voorkomt corrosie van slagaders.
- Ondersteunt de spijsvertering, gaat constipatie tegen en verbetert de kwaliteit van de ontlasting.
- Heeft reumatische eigenschappen.62]
- Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
- Voorkomt bloedarmoede.
- Verbetert haar, nagels en huidaandoeningen.
- Huidverjonging.
- Bevordert een goed humeur.
- Goed voor het gezichtsvermogen.
Hoe ervan te genieten
Ervaar zelf de helende kracht van rode biet en geniet ervan in elke vorm die je maar wilt. Je kunt er bijvoorbeeld sap van maken. Rauwe biet is populair als carpaccio gecombineerd met geitenkaas of rucola, maar is ook geschikt voor andere groentesalades. Ze kunnen ook worden gebruikt in verschillende spreads en soepen.